8/4/14

5 TIPS untuk sekurang kurangnya LULUS MUET

Hai Hello Bye.

Korang dah daftar kan untuk test MUET sesi November ni? Kat sini saya nak kongsi 5 TIPS untuk lulus muet dan serba sedikit situasi peperiksaan MUET berlansung berdasarkan kisah benar. Eh. Pengalaman saya.






Okay. Anda semua boleh lah cer try tips2 ni.

1. Part yang paling susah untuk MUET ni rasanya Speaking Test kot. Bila sebut pasal speaking ni. Perkara yang paling penting adalah kefasihan anda bertutur. Omputih sebut fluency. Suggestion saya, try hafal lirik lagu omputih dan nyanyi balik. Ramai2 pun takpa. Boleh test power. Hahah. Avenged Sevenfold ke Muse ke. Haa. Kelas gitu.

2.Untuk writting pulak. Kalau yang dah biasa tulis essay, yang dulu dapat A English SPM. Korang selamat. Bagi yangtak. Try lah belatih buat essay. Try je dulu. Karang la boleh 2-3 helai. Berkhayal lah semampu boleh. Pekena teaweed ke. Eh jangan. Then, korang kene revised balik grammar.  Pastu vocab yang power2, boleh dapat dari lirik lagu omputih yang saya suggest tadi. Hahah. Serius. Lirik dorang bukan calang2.

3. Reading test! Fuhh. Yang ni boleh gila beb kalau korang tak tidur malam tu. Goyang kepala la jawabnya. Make sure korang tidur cukup untuk fokus nak baca essay yang berjela tu. Panjang dia tak boleh dibuat main. Reading ni korang kena tahu banyak vocabs. Try la tips yang kat atas tu. Try tengok movie English ke. Serius ni. English ni bahasa. Dengan tengok movie, main game, baca cerita yang bukan2 korang dapat improve English korang. English is fun. Take it easy.

4. Haaa. Listening test. Hahahaha. Ambik cotton bud korek telinga korang setakat yang boleh. Kalau sit korang dekat dengan speaker lagi cun. Yang ni pun kena tidur cukup. Buatnya terlelap. Habis. Jawapan semua dia dah sebut dalam dalam recording tu. Dengar je betul betul.

5. Last sekali! Minta doa banyak banyak. Kemabali kepada Allah. Dia yang memberi. InshaAllah lulus.

Untuk yang tak tahu dan nak tahu. Speaking test berlansung selama satu hari ada gap dalam beberapa minggu ke bulan, tak ingat dahthen baru korang kena sit untuk Writting, Reading dan Listening. Selalu orang yang sangkut masa Speaking test tu lah. Punya la gugup. 

MUET ni memang ada yang buat main. Diorang ingat tak penting. Eh jangan. Penting kot. Takkan la bayar memahal tak penting. Nak ambik engineering at least Band 3. Ambik law UiTM at least Band 4. Naya korang. Buat betul betul. Ni ada yang kalut nak repeat MUET. Kan susah.

Haaa. Untuk yang nak try tips tambahan yang memang menjadi boleh try ni. Tak menyesal punya. Worth buying.
--> http://tinyurl.com/muettips
--> http://tinyurl.com/muettips
--> http://tinyurl.com/muettips

Kbai. Assalamualaikum. 

0 comments:

Post a Comment